Kako poteka psihoterapija

Na uvodnem srečanju bom prisluhnil razlogom, ki so vas pripeljali na psihoterapijo, in vašim pričakovanjem. Pojasnil vam bom potek psihoterapije. V primeru, da bi bila za reševanje vaše stiske boljša kakšna druga metoda, vam jo bom tudi predlagal. Če se odločite za začetek psihoterapevtske obravnave, se bova dogovorila za reden termin srečanj, ki so običajno enkrat tedensko po 50 minut.

V psihoterapevtskih srečanjih vam ponujam varen in zaupen prostor, kjer boste sprejeti in boste lahko povsem svobodno spregovorili o vsem, kar se pojavi v vaši notranjosti – o vaših težavah, čustvih, mislih, spominih, željah in sanjah. Sledil bom vaši izpovedi in čustvenemu dogajanju, pri čemer vas ne bom usmerjal z nasveti. Predvsem vas bom skušal slišati in razumeti. Spremljal vas bom, ko boste premagovali stisko ali iskali odgovor na vprašanje, zaradi katerega ste prišli po pomoč.

Psihoanalitična psihoterapija, ki jo izvajam, se od drugih vrst psihoterapije razlikuje predvsem po tem, da se osredotoča na globlje vzroke, ki so privedli do težav. Stiske se odpravijo, ko se ti vzroki ozavestijo in čustveno predelajo. Običajno je ta proces dolgotrajen, saj se ne ustavi že z odpravo simptomov ali začetnim olajšanjem, zato so spremembe trajne.

Na tej poti boste lahko prisluhnili svoji notranjosti in začeli bolje čutiti, sprejemati ter ljubiti sebe in svoje bližnje. Življenje bo postalo lažje.

Zakaj je tako nepopisno dobrodejna misel, da je ob tebi nekdo, ki te pozna?

Karen Horney