Kaj je psihoterapija

Vsak od nas se na svoji življenjski poti kdaj sreča s čustvenimi stiskami. Mnogokrat čutimo, od kod izvirajo. Lahko jih sprožijo težke situacije, s katerimi nas sooči življenje, ali pa so recimo povezane z neprijetnimi izkušnjami iz otroštva. Pogosto pa ne vemo, kje je vzrok, saj je ta skrit v naši notranjosti. Ti vzroki lahko sprožajo raznovrstne simptome (npr. anksioznost, depresijo, motnje hranjenja) ali pa se odražajo v nezadovoljujočih medosebnih odnosih, stiskah ob življenjskih spremembah in izgubah, težavah pri delu, neustrezni samopodobi, pomanjkanju občutka varnosti, občutku praznine ali pomanjkanju smisla življenja. Velikokrat pa se razvijejo psihosomatske bolezni (npr. alergije, astma, revmatoidni artritis, bolezni prebavil), pri katerih simptomi niso duševne temveč telesne narave. Potlačene duševne napetosti nas tako preko telesnih simptomov opozarjajo, da se v nas skriva nek nerazrešen čustveni konflikt.

Kadar so stiske prehude in jim sami nismo več kos, potrebujemo strokovno pomoč – psihoterapijo. Psihoterapija je zdravljenje s pogovorom. Psihoterapevt, ki je strokovno usposobljen in sam ni čustveno vpleten v pacientovo življenjsko zgodbo, nudi čutečo oporo na pacientovi poti razreševanja čustvenih stisk. Precej stisk se je namreč oblikovalo v odnosih in jih je možno razrešiti le v odnosu, ki ima zdravilen učinek. Psihoterapija pa ni namenjena le osebam, ki se soočajo s čustvenimi težavami. Je tudi pot, na kateri globlje spoznamo in začutimo samega sebe. Tako je namenjena vsakomur, ki si prizadeva za osebnostno rast.

Naša duša želi, da zaživimo čim bolj svobodno življenje. Če kdo nosi v sebi nek notranji konflikt in ne more polno zaživeti, ga o tem preko duševnih stisk in telesnih simptomov prične opozarjati duša. Pogosto človek čaka, da se težave razrešijo same, njegovo življenje pa teče dalje in stiske se lahko le poglobijo, simptomi pa ojačajo. Hiter življenjski tempo marsikoga prisili k temu, da poišče hitre rešitve, ki pa običajno ne obrodijo dolgotrajnih sadov. Namesto da bi se posameznik soočil z vzroki svojih težav, se velikokrat raje odloči za beg – lahko v delo, menjavanje odnosov, potovanja… Svet nam nudi nešteto načinov, s katerimi se lahko zamotimo, obenem pa nam le-ti odvračajo pozornost od tistega, kar je najbolj dragoceno – mi sami in naša lastna življenja. Včasih tako človek pride do točke, ko se njegova duša želi ustaviti. V psihoterapiji nehamo bežati in se pričnemo soočati z resnico.

Prisluhnite svoji notranjosti, vzemite si čas zase in si dajte priložnost, da se osvobodite in zaživite bolj polno življenje!

Če ne najdeš resnice tam, kjer si, nikar ne pričakuj, da jo boš našel kjerkoli drugje.

Dogen